A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, September 22, 2011

Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα - ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα - ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

(από τον εκδότη)
«Ο Νίκος Μπελογιάννης γράφει ένα βιβλίο για το ρόλο του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσει, στο πεδίο της οικονομίας και στη συνάφειά της με την κοινωνία και την πολιτική, το παραπάνω θεώρημα. Κατά το συγγραφέα ο ανολοκλήρωτος αστικοδημοκρατικός μετασχηματισμός, η αρπακτικότητα της «αστοκοτζαμπάσικης» συμμαχίας, οι δεσμοί εξάρτησης και υποταγής στον ξένο παράγοντα, που ως εγγυητή τους είχαν τη μοναρχία και ως ιδεολογικό επικάλυμμα τη μεγάλη ιδέα. Τέλος, η ψευδής θεωρία της φτώχειας ως εγγενούς χαρακτηριστικού της ελληνικής πραγματικότητα, ήταν οι μεγάλοι ένοχοι για την ψεύτικη ανεξαρτησία, την οικονομική κακουχία της χώρας και τη δυστυχία του λαού».
====================

Σήμερα, που η Ελλάδα δοκιμάζεται, μαζί με το λαό της από μια παράλληλη χρεοκοπία, όπως οι παλιότερες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε κάποια σημαντικά αποσπάσματα από αυτό το βιβλίο – κατάθεση του Νίκου Μπελογιάννη.

1. Το 1843 ήρθε η πρώτη χρεοκοπία, αφού όλοι έκαναν «το κατά δύναμη» για να την προκαλέσουν. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του δανείου του 1833. Η Ελλάδα βρέθηκε πολύ φτωχότερη, απ’ ό,τι ήταν την ημέρα που έκανε το δάνειο. Με το χρέος να έχει φτάσει τα 90 εκατομμύρια από τα 60. Και με έσοδα 14 εκατομμύρια, έπρεπε κάθε χρόνο να πληρώνει για μια δόση 6 εκατομμύρια. Δηλαδή, το 43%! Οι «προστάτιδες δυνάμεις» πήραν μέτρα. Όχι βέβαια για να μας σώσουν, αλλά για ν’ αρπάξουν ό,τι είχε απομείνει (σελ. 95).
Το «τπωχεύσαμεν» εξόργισε τους ομολογιούχους
2. Το Μάη του 1893 ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, δεν δέχτηκε τους εκβιαστικούς όρους των ξένων ομολογιούχων και παραιτήθηκε. Τότε, ο βασιλιάς διόρισε πρωθυπουργό τον Σωτηρόπουλο, με συνεργάτες το Ράλλη και τον Ευταξία. Ολους ανθρώπους του παλατιού και πρόθυμους να πουλήσουν όσο όσο την Ελλάδα. Αυτοί, με τις κομπίνες τους, μόλις κατάφεραν να πάρουν ένα δάνειο 9,7 εκατομμύρια ονομαστικά και 5,5 πραγματικά. Με τιμή έκδοσης να κατέβει στα 65% και ο τόκος να φθάσει στα 9%. Αυτή την πορεία, όμως, με την πλειοψηφία του στη Βουλή, ο Χ. Τρικούπης την έκοψε στη μέση. Ξανάγινε πρωθυπουργός, χωρίς, όμως, να μπορέσει να εξασφαλίσει κανένα δάνειο τότε στη  Βουλή, στις 9-10 Δεκεμβρίου του 1893, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει τα τοκομερίδια, ξεστομίζοντας το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
3. Πίσω από τον προσχηματικό πόλεμο του 1897, με τη Τουρκία και την ήττα της Ελλάδας ήταν οι ομολογιούχοι. Κυρίως οι Γερμανοί, που είχαν ζημιωθεί από την πτώχευση. Ολοι αυτοί μαζί, οργάνωσαν και επέβαλαν Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου, για είσπραξη, διάθεση, προσόδων αρκετών για την υπηρεσία του δανείου της πολεμικής αποζημίωσης προς την Τουρκία, αλλά και όλων των άλλων εθνικών χρεών.
Εξευτελιστικός έλεγχος για οικονομικά, εθνικά και πολιτικά θέματα
Οι πατέρες του έθνους ψήφισαν το νόμο που ζήταγαν οι τοκογλύφοι ομολογιούχοι «περί διεθνούς οικονομικού ελέγχου». Τότε η Ελλάδα υποδουλώθηκε οικονομικά. Για να πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους, τους παραχωρήσαμε όλα τα κρατικά μονοπώλια, καίρια τελωνεία κ.τ.λ. Για να απομείνουν σ’ εμάς οι ψηφίσεις νέων φορολογικών νομοσχεδίων καταπίεσης του λαού.
Για να τονίσει (σελ. 193) ο Νίκος Μπελογιάννης, ότι:
Πραγματικά, τούτος ο έλεγχος του ΔΟΕ που φορτώθηκε στις πλάτες μας, ήταν ο βαρύτερος και ξεφτυλιστικότερος από κάθε άλλον έλεγχο που επιβλήθηκε σ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στην ουσία δεν ήταν μονάχα οικονομικός, αλλά και διπλωματικός κι ακόμα και πολιτικός. Ενας έλεγχος εξευτελιστικός, όπως φοβόμαστε θα πως είναι ο έλεγχος του ΔΝΤ, στους μηχανισμούς το οποίου θα μαρτυρήσουμε, όπως πιστεύει η πλειοψηφία Ελλήνων και Ελληνίδων ότι θα συμβεί σήμερα και αύριο.
=================

Η άτιμη η ιστορία γιατί να επαναλαμβάνεται ; 

ioannispk - son of a pirate