Θεϊκή και Εξωγενής Παρεμβατικότητα
Ο τρόπος γραφής μου έδωσε την εντύπωση αποκαλυπτικού κειμένου, παρ’ όλο που εξιστορεί γεγονότα του παρελθόντος, ακόμα και σε σχέση με τον χρόνο συγγραφής του κειμένου. Στα πρώτα κεφάλαια εξιστορείτε η ανάμιξη ουρανίων όντων (αγγέλων) με ανθρώπους (γυναίκες). Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθούν γίγαντες που ταλάνισαν την γη και το ανθρώπινο είδος, μέχρι που με Θεία παρέμβαση εξαφανίστηκαν στα τάρταρα, εν αναμονή της τελικής κρίσεως.
Τέλος πάντων ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω Θεολογικές η ιστορικές αναλύσεις αφού δεν γνωρίζω αρκετά για αυτά τα θέματα. Εντυπωσιάζομαι όμως κάθε φορά που ανιχνεύω την ανθρώπινη αγωνία – ευχή για άμεση Θεϊκή παρέμβαση (κατόπιν εορτής), σε θέματα που προέρχονται καθαρά από ίδοιες επιλογές και διεργασίες. Ο άνθρωπος δεν θέλει να περάσει από την εξελικτική διαδικασία της αξιολόγησης των λαθών / επιλογών του, αλλά ζητά την αυτόματη σοφία και απαλλαγή από την χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της αυτοκριτικής.
Η κατάκτηση οποιαδήποτε στόχου, αλλά ειδικότερα αυτών που έχουν να κάνουν με την πνευματική βελτίωση του ανθρώπου, έχει πραγματική αξία, μόνο αν ο στόχος κατακτηθεί με διαδικασίες αυτογνωσίας και αξιολόγησης της αναγκαιότητας για αλλαγή στην «πορεία πλεύσης». Κάθε εξελικτική διαδικασία βασίζετε λίγο ως πολύ σε αυτή την αρχή, μαζί φυσικά με την αποτίμηση των λαθών η οποία είναι απαραίτητος πόρος παροχής πληροφοριών (feedback).
Αν η Θεϊκή παρεμβατικότητα ήταν τόση όση θέλει η αποζητά ο άνθρωπος τότε ούτε η βελτίωσή μας σαν είδος θα είχε αξία αλλά και ούτε η κατάκτηση του στόχου μας θα είχε την ίδια βαρύτητα. Ευτυχώς λοιπόν που η Θεϊκή παρεμβατικότητα κωφεύει στις διάφορες επικλήσεις μας γιατί διαφορετικά θα μοιάζαμε με τα κακομαθημένα παιδιά που περιμένουν από τους γονείς τους να φροντίσουν τα πάντα πριν από αυτά και για αυτά.
Ισχύει το ίδιο και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, πέραν δηλαδή των θρησκευτικών και πνευματικών ενασχολήσεων. Δηλαδή κάθε εξωγενής (ανθρώπινη φυσικά) προσπάθεια για την μονομερή χειραγώγηση, χαλιναγώγηση η καθοδηγιση κοινωνικοπολιτικών τάσεων- δυνάμεων δεν είναι τίποτε άλλο από παρεμβατικότητα, που όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού οι εξωγενείς «νουθεσίες» στις κοινωνίες, για αναγκαστικές αλλαγές, ευτυχώς σπανίως έχουν μακροβιότητα. Οι κοινωνίες είναι ευτυχώς εξοπλισμένες με μηχανισμούς αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και αυτοίασης ώστε να μην έχουν ανάγκη απο εξωτερικές διορθωτικές σωτηρίες. Τους αρκεί η αυτογνωσία που εμπεριέχετε στη δομή τους.
Είμαστε τυχεροί λοιπόν που και ο Θεός με την απέραντη σοφία του δεν παρεμβαίνει όσο του ζητάμε, αλλά και που οι κοινωνίες έχουν μικρή μνήμη, γρήγορα ξεχνούν τις «νουθεσίες» και αυτο-οργανώνονται, με το χρόνο φυσικά, η διαλύονται αν δεν διδάσκονται από τα λάθη τους.
ioannispk – son of a pirate
No comments:
Post a Comment