A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Monday, August 23, 2010

Περι Σίτου

 Διαβάζω ότι :
  1. Οι οκτώ πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που αποτελούν το 13,3% του πληθυσμού της Γης, το 4% των χωρών μελών του ΟΗΕ, αλλά κατέχουν το 63% του παγκόσμιου πλούτου, δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο, με δίκαιους όρους, των φτωχών γεωργικών χωρών.
  2. Πέντε μεγάλες πολυεθνικές (Archer Daniels Midland, Cargil, Con Agra, Bunge, Dreyfuss) ελέγχουν το 80% της αγοράς των σιτηρών και κερδοσκοπούν αγοράζοντας μαζικά τις μελλοντικές σοδειές. 
  3. Πέντε-έξι φαρμακοβιομηχανίες (Monsanto, Bayer, Dupont, Basf, Dow κ.ά.) ελέγχουν το 75% της αγοράς παρασιτοκτόνων και σπόρων.
  4. Ισάριθμες εταιρείες (Wal-Mart κ. ά.) ελέγχουν την παγκόσμια διανομή τροφίμων.
 Είμαστε σίγουροι ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των σιτηρών είναι προϊόν φυσικών καταστροφών μόνο ?   Είμαστε σίγουροι ότι η πείνα στον τρίτο κόσμο λόγο έλλειψης πόρων για καλλιέργεια η και αγορά σιτηρών είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών ?

Μήπως την πείνα δεν την γεννά η φύση αλλά το παγκόσμιο καθεστώς όπου οι λεγόμενες "δυνάμεις της αγοράς"  δεν ελέγχονται από καμία εξουσία ?

Αναγνωρίζω ότι εξ ορισμού η δουλειά του "ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ" είναι να μεγιστοποιεί το κέρδος 'ΚΕΡΔΟΣ + ΣΚΟΠΟΣ" , αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα ούτε αποτελεί εφαλτήριο για κάθε λογής αυθαιρεσίες.

Προσδοκώ ... Ούτε και ξέρω πλέον τι ... Μάλλον τίποτα διότι αν η εκμετάλλευση κάθε πιθανής πηγής κέρδους ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων η παράπλευρων απωλειών είναι θεσμοθετημένο και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ελπίδα δεν υπάρχει !

ioannispk - son of a potentially hungry pirate


No comments: