A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, May 24, 2007

Γράμμα σε μια υπερφυσική οντότητα ΙΙ - Σχόλια

Γράμμα σε μια υπερφυσική η μεταφυσική οντότητα ΙΙ - Σχόλια

Αγαπητέ J Pal,

Με αφορμή τα πρόσφατα σχόλιά σου παρακαλώ να μου επιτρέψεις να διευκρινίσω μερικά θέματα ελπίζοντας ότι έτσι θα συνεισφέρω στην πιο πέρα συζήτηση του θέματος.

Το κείμενο με τίτλο «Γράμμα σε μια υπερφυσική η μεταφυσική οντότητα ΙΙ» είναι μια μαθηματική αλληγορία με θεολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια να εκφραστούν πολύπλοκες μαθηματικές έννοιες (όπως αυτή των απείρων συνόλων) με απλή γλώσσα, τουλάχιστον όπως τις αντιλαμβάνομαι και χωρίς την ανάγκη για δυσνόητα μαθηματικά σύμβολα.

Το κείμενο καταπιάνεται με την έννοια του απείρου και συγκεκριμένα τον τρόπο που αυτό εκφράστηκε από τον Κάντορ, που πιθανότατα είχε μελετήσει την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και ακόμα την πρώιμη Εβραϊκή θεολογία αναφορικά με την φύση του Θεού (απείρου).

Στο κείμενο αναφέρονται δύο κόσμοι. Ο «πραγματικός» δηλαδή αυτός μέσα στον οποίο ζούμε και ο «υπερφυσικός η μεταφυσικός», που δεν αντιλαμβανόμαστε αλλά μπορούμε να φανταστούμε. Και ο πρώτος αλλά και ο δεύτερος είναι ο καθένας στην κλίμακά / σύστημά του άπειροι.

Σε παραλληλισμό με τα άπειρα σύνολα των Άλεφ του Κάντορ, το κείμενο υπονοεί ότι ο δικός μας κόσμος είναι αντίστοιχος με το Καντόριο Άλεφ μηδέν και αποτελεί ένα κατά κάποιο τρόπο πρώτο επίπεδο απείρου, ενώ ο υπερφυσικός η μεταφυσικός, αποτελεί ένα δεύτερο πεδίο απείρου, κάτι σαν το Άλεφ ένα του Κάντορ.

Το κείμενο καθαρά αναφέρει ότι οι «νόμοι» μου διέπουν το κάθε επίπεδο απείρου (κόσμου) μετά τον δικό μας δεν είναι ακριβώς γνωστοί (του δικού μας όντες μερικώς κατανοητοί), παρ όλα αυτά προτείνει ότι τουλάχιστον για δυο συνεχόμενα επίπεδα απείρου – σύνολα κόσμων έστω και διαφορετικών εκ πρώτης όψεως, θα υπάρχει μια τομή, ένα κοινός τόπος – άρα η επικοινωνία δεν είναι αδύνατη. Η τομή δε έχει την καθαρά μαθηματική σημασία που της δίνετε από την θεωρία των συνόλων.
Συνεχίζει δε και προτείνει ότι η σχέση – επικοινωνία μεταξύ δύο επιπέδων απείρου, δεν είναι απαραίτητα να είναι αμφίδρομη.

Τελειώνοντας να σημειώσω ότι το κείμενο προσφέρει στον γράφοντα μια δικλίδα να εξηγήσει με ένα τρόπο που αυτός κατανοεί φαινόμενα που διαφορετικά θα έπρεπε να αποδοθούν είτε στην σφαίρα της φαντασίας είτε να τα αποδεχθούμε σαν ανεξήγητα.

Φιλικά

ioannispk son of a pirate

2 comments:

Pal-Pal said...

Φιλε IPK - συζητησεις που εμπεριεχουν την λεξη " απειρο " με απορυθμιζουν εντελως . Ποσο μαλλον απειροι κοσμοι/επιπεδα με κοινα σημεια-γεωμετρικους τοπους...
Το ιδιο παθαινω με την λεξη "Μηδεν".
Δεν ξερω αν και αυτα τα φαινομενικα εχθρικα αντιδιαστολικα στοιχεια επικοινωνουν μεταξυ των,που μαλλον θα υπαρχει καποια κοσμικη ντουντουκα για τους προικισμενους με γερη ακοη....ενοικους των.
Το θεμα ειναι, αν υπαρχει οπως λες αμφιδρομη επικοινωνια και ποσο εξελιξιμη ειναι, αν βεβαια υπαρχει.
Προσωπικα πιστευω οτι υπαρχουν καποιοι κλιμακωτοι διαυλοι που οδηγουν στις πιο κοντινες γειτονιες και μεγαλοι λεωφοροι για τις ουτοπικες εσχατειες του 'ΑΠΕΙΡΟΥ "
Προς το παρον μπορουμε να πειραματιστουμε καπου κοντα στην ...γειτονια μας.

J.PAL

ioannispk - son of a pirate said...

Φίλε J PAL
Οι εσχατιές του απείρου δεν είναι καθόλου ουτοπικές. Είναι τόσο πραγματικές όσο και ο κόσμος γύρω μας. Απασχόλισαν τους μαθηματικούς και όχι μόνο απο τον 19ο αιώνα και συνεχίζουνε μέχρι σήμερα.
Το άπειρο είναι η γειτονιά μας μια και μας περιλαμβάνει ολόκληρους. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο να ασχολούμαι με αυτό.