A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, November 15, 2007

Η Πτώση του τείχους το Βερολίνου – Άλλος ένας βάρβαρος … έπεσε.

Η Πτώση του τείχους το Βερολίνου – Άλλος ένας βάρβαρος … έπεσε.

Για άλλη μια φορά, διαβάζοντας σχετικά άρθρα με την επέτειο της πτώσης του τείχους το Βερολίνου στις 9/11, σκέφτηκα το ποίημα «Οι Βάρβαροι» του Καβάφη. Είναι πραγματικά χρήσιμο να διαθέτουμε όλοι μια δικαιολογία για τις χαμένες ευκαιρίες, τις στιγμές που έφυγαν ανεκμετάλλευτες , τα όνειρα που δεν έγιναν πραγματικότητα. Το τείχος έπεσε και οι δικαιολογίες για Γερμανούς και μη τελείωσαν.

Ο σοσιαλισμός ήταν μία καλή ιδέα, που δυστυχώς εφαρμόστηκε με άσχημο τρόπο, δηλώνει το 47% των παιδιών της γενιάς του Τείχους στην Ανατολική Γερμανία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δύση είναι 36%. (Der Spiegel).

Όπως είναι φυσικό τα παιδιά που προέρχονται από την Ανατολική Γερμανία δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ζήλο στην επαγγελματική τους επιτυχία. Κάτι τέτοιο άλλωστε εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε καλά, αφού έχουμε νιώσει παρόμοια, σαν παιδιά μεταναστών, η σαν μετανάστες οι ίδιοι, είτε για επαγγελματικούς είτε για μορφωτικούς είτε για οικονομικούς λόγους, όχι μόνο έξω από την πατρίδα μας αλλά και μέσα σε αυτή (εσωτερική μετανάστευση). Γιατί και οι Ανατολικογερμανοί οικονομικοί μετανάστες είναι μέσα την ίδια την πατρίδα τους.

Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, μαζί με το πιθανώς το σοσιαλιστικό υπόβαθρο των γονιών τους, λανθάνον η ενσυνείδητο όπως στην περίπτωση των Ανατολικογερμανών, τα ωθεί να επιζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη συλλογικότητα. Αυτό είναι ένα κοινωνικό πλεονέκτημα, κυρίως για τα παιδιά, τα οποία δεν είναι τόσο επιτυχημένα. Τα παιδιά «σοσιαλοποιούνται », από τις εμπειρίες των γονιών τους και από την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν. Έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.

Αντί για αυτό όμως, σε όλο τον κόσμο, σοσιαλοποιημένη η μη, η νέα γενιά κληρονομά την βαριά ευθύνη να διορθώσει τα λάθη των γονιών της , να εκμεταλλευτεί τις χαμένες ευκαιρίες και να παραδώσει ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά της. Με το βάρος αυτής της ευθύνης και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και κριτική τα παιδιά –εκφραστές της νέας γενιάς - καταφεύγουν στο γνωστό μοντέλο της εφεύρεσης των «βαρβάρων» όπως και οι γονείς τους, οι παππούδες τους και ο φαύλος κύκλος συντηρείται.

Το τείχος της Γερμανίας ήταν οι βάρβαροι του Καβάφη για τους Γερμανούς Δυτικούς και Ανατολικούς. Ο γιος μου μεγαλώνει αντιμέτωπος με το δικό μου τείχος, όποιο και να είναι αυτό. Φρόντισα, σαν γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς μου, να του κληρονομήσω μαζί με τις ανασφάλειές μου, αρκετές έτοιμες δικαιολογίες και υπεκφυγές για το δικό του μέλλον. Μέλλον που μεθοδικά υπονομεύω με τις επιλογές μου.

Εύχομαι ειλικρινά να επιλέξει να συγκρουστεί με το κατεστημένο που του διαμορφώνει ερήμην του το παρόν και να αποτινάξει τους «βαρβάρους» μια και καλή από το μέλλον το δικό του και των παιδιών μετά από αυτόν. Εγώ και η γενιά μου αποτύχαμε! Αποτύχαμε γιατί ακόμα και σήμερα αντί να αναγνωρίσουμε την αδυναμία μας για συλλογική προσπάθεια και ειλικρινή σοσιαλοποίηση, κρυβόμαστε πίσω από ένα άκρατο προσωπικό ωφελιμισμό ενώ με ευκολία εφευρίσκουμε βαρβάρους, για να τους γκρεμίσουμε μετά δημιουργώντας περισσότερα αδιέξοδα.

Δεν ξέρω τι αξία μπορεί να έχει, αλλά … Συγνώμη γιε μου.

ioannispk – son of a pirate

No comments: