A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, November 15, 2007

Hyman G. Rickover - Management Systems

Hyman G. Rickover

"Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people."

Admiral Hyman Rickover (1900-1986) πατέρας του Αμερικανικού πυρηνοκίνητου Πολεμικού Ναυτικού. Ένας από τους πιο πετυχημένους αλλά και αμφιλεγόμενους "δημόσιους" managers. Σταχυολογώ μερικές από τις ιδέες του όπως τις ανέπτυξε σε ομιλία του στο Columbia University το 1982.

  1. Η ανθρώπινη εμπειρία δείχνει ότι οι άνθρωποι, όχι τα συστήματα οργανώσεων ή διαχείρισης, υλοποιούν προγράμματα η σχέδια.
  2. Στην οργάνωσή μου, δεν υπάρχει καμία επίσημη περιγραφή εργασίας ή οργανόγραμμα. Οι ευθύνες καθορίζονται με έναν γενικό τρόπο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην περιορίζονται.
  3. Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια εργασία-οποιαδήποτε εργασία- πρέπει να θεωρήσει ότι είναι δική του /του ανήκει, και ότι θα παραμείνει σε αυτή για πάντα.
  4. Ένα σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα διακυβέρνησης, και ακόμη στη βιομηχανία, είναι η ανοχή του συστήματος που επιτρέπει να γίνετε λιγότερο απ' ότι είναι απαραίτητο.
  5. Η απόφαση για το τι πρέπει να γίνει είναι εύκολη, να εκτελεστεί είναι το δυσκολότερο. Οι καλές ιδέες δεν υιοθετούνται αυτόματα.
  6. Τίποτα σημαντικό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αφοσίωση.
  7. Το υπεύθυνο άτομο πρέπει να ασχολείται με τις λεπτομέρειες. Εάν δεν τις θεωρεί σημαντικές, τότε ούτε οι υφιστάμενοί του θα τις θεωρήσουν. "το πρόβλημα κρύβεται στις λεπτομέρειες."
  8. Η προσοχή στη λεπτομέρεια δεν απαιτεί από έναν διευθυντή να τα κάνει όλα ο ίδιος. Άλλωστε κανένας δεν μπορεί να εργαστεί περισσότερο από εικοσιτέσσερις ώρες κάθε ημέρα.
  9. Πρέπει να δημιουργείται η δυνατότητα στο προσωπικό να εκφράζει σαφή και ισχυρά επιχειρήματα για την αντίκρουση απόψεων ακόμα και αν αυτές είναι δικές τους.
  10. Όταν οι σημαντικές αποφάσεις δεν τεκμηριώνονται, τότε εξαρτόμαστε από τη μνήμη του καθενός, η οποία χάνεται γρήγορα όπως οι άνθρωποι φεύγουν ή κινούνται προς άλλες εργασίες.
  11. Είναι ανθρώπινη τάση για να ελπίζουμε ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με αίσιο τρόπο, παρά τα στοιχεία ή την αμφιβολία για το αντίθετο. Ένας επιτυχημένος διευθυντής πρέπει να αντισταθεί σε αυτόν τον πειρασμό.
  12. Κανένα σύστημα διαχείρισης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σκληρή εργασία.

Οι ιδέες που αναφέρονται δεν είναι καινούργιες-προηγούμενες γενεές αναγνώρισαν την αξία της σκληρής εργασίας, της προσοχής στην λεπτομέρεια, της προσωπικής ευθύνης, και της αφοσίωσης. Αυτές οι ιδέες περισσότερο, παρά οι σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης, είναι πιο σημαντικές στην υλοποίηση ενός επιχειρηματικού στόχου. Μαζί ενσωματώνουν μια προσέγγιση κοινής λογικής στη διαχείριση, μια προσέγγιση που δεν μπορεί να διδαχθεί από τους καθηγητές σε μια τάξη.

Δεν είμαι ενάντια στην επιχειρησιακή εκπαίδευση. Γνώση της λογιστικής, της χρηματοδότησης, του επιχειρησιακού νόμου, και παρομοίων κλάδων μπορεί να είναι σημαντική σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον. Αυτό που πιστεύω είναι επιβλαβές είναι η εντύπωση που δημιουργείται συχνά από εκείνους που διδάσκουν τη διαχείριση ότι κάποιος θα είναι σε θέση να διαχειριστεί οποιαδήποτε εργασία με την εφαρμογή ορισμένων τεχνικών διαχείρισης μαζί με μερικούς απλούς ακαδημαϊκούς κανόνες για το πώς να διαχειριστεί τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

Πιστεύω και ελπίζω οι προφανείς αλήθειες που ανέφερε ο ικανός αυτός άνθρωπος να γίνουν αντιληπτές από τους διεθνείς οργανισμούς που τόσο φιλότιμα προσπαθούν να περιφράξουν την ναυτική τέχνη στα στενά πλαίσια ενός συστήματος διαχείρισης που υποκριτικά βαφτίζουν SMS - Safety Management System - Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης.

Θυμάμαι ένα καθηγητή Θεολογίας στο γυμνάσιο, που διδάσκοντας τον Ιερό Αυγουστίνο είπε περίπου τα πιο κάτω - μεταφράζοντας τα γραπτά του ...
"Θα μαζεύονται όλοι οι άνθρωποι με τα μολύβια και τα χαρτιά τους, θα συσκέπτονται αλλά λύση και συμφωνία δεν θα βρίσκουν".

ioannispk - son of a pirate


No comments: