A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Friday, May 21, 2010

Προσοχή στην ελεγχόμενη Χρεοκοπία

Πρόσφατα η Κυρία Μερκελ πρότεινε το μοντέλο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τα ... "κράτη του ευρωπαϊκού Νότου".

Αντιπαρέρχομαι τον υπαινιγμό αφού είναι πλέον σαφές ότι αναφέρεται στην Ελλάδα και την περίπτωση που αυτή δεν κατορθώσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ακόμα είναι προφανές ότι κανένα Ευρωπαϊκό κράτος δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο ξανά με μια Ελληνικού τύπου κρίση. Έτσι, προωθούν ένα αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων και σκληρότερες ποινές για όσα κράτη-μέλη αδυνατούν να προσαρμοστούν.
Προβλέπονται ποινές από τις απλές συστάσεις μέχρι και τη διακοπή της χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία και ακόμα "έως τον εξοστρακισμό" από την Ευρωζώνη. Η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα 21 Μαΐου 2010 στο Eurogroup.

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν προβλέπει διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.  Η Γερμανία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θέλουν να θεσπιστεί μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους.
Δηλαδή, αν το κράτος που αδυνατεί να διορθώσει τα δημοσιονομικά του προβλήματα, παρά τις διαδικασίες και τα μέτρα που έχει λάβει - ΚΑΘ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΑ -  και ΑΡΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ να εξυπηρετήσει τις δανειακές του ανάγκες από τις αγορές, θα πάψει να στηρίζεται από την Ευρωζώνη και θα υποχρεώνεται σε αναδιάρθρωση του χρέους του.
Που με απλά λόγια θα πει, κάνε αυτά που σου λέμε αλλά αν αποτύχει η συνταγή τότε... δεν θα υπάρχει πλέον πρόσβαση ούτε στα κοινοτικά ταμεία ούτε στις αγορές για να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη και  το χρέος σου.
Συνεπώς όχι μόνο φταις που απέτυχαν τα μέτρα που εμείς σου είπαμε να εφαρμόσεις αλλά , η ανάκτηση της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος (που σαν μέλος της Ευρωζώνης δεν έχεις)  είναι η μόνη διέξοδος.
Δηλαδή δεν χρειάζεται να αποφασίσουν οι "παρά τας Βρυξέλλας" για την έξοδό σου από το ευρώ. Θα είναι δική σου επιλογή γιατί δεν μπορεί να παραμείνεις εντός έτσι κι αλλιώς.

Όμορφα και καλά και πάνω από όλα δίκαια ...  Το κουστουμάκι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας και μάλιστα έχουμε κάνει ήδη την πρώτη πρόβα.

Φυσικά ούτε τυχαίο είναι που η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την θέση, ούτε είναι άμοιρος ευθυνών ο λαός που και λάθος νοοτροπία έχει και στρουθοκαμηλίζει.  Από την άλλη δεν είναι νομοτελειακό ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε αυτή την ατραπό. Άλλωστε, η Μέρκελ μία πρόταση διατύπωσε και δεν είναι απαραίτητο να  υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα. Μην ξεχνάμε ότι η καμπάνα χτυπά και για άλλους - όχι μόνο για μας.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχει τον χρόνο και την ευκαιρία να αποφύγει μια ελεγχόμενη χρεοκοπία - κάτω όμως από μερικές προϋποθέσεις όπως
  1. Να αντιληφθούν όλοι, και πρωτίστως τα μέλη της κυβέρνησης, ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι μονόδρομος.
  2. Να θάψουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε στο παρελθόν τον άμυαλο και "τζίτζικα" εαυτό μας και διδασκόμενοι από τον σχετικό μύθο του Αίσωπου να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε το αύριο.
  3. Να αρχίσουμε να αγαπάμε την δουλειά και να ΑΠΟΤΑΞΟΥΜΕ με βδελυγμία το ΒΟΛΕΜΑ και τους θιασώτες του.
  4. Να μάθουμε πως το εμείς προηγείται του εγώ και να αποκτήσουμε επιτέλους εθνική συνείδηση και όχι τοπικιστική και ατομική.
Σίγουρα ο κατάλογος με τα πρέπει είναι μακρύς και εγώ ο πιο ακατάλληλος για να τον συμπληρώσω. Αισθάνομαι όμως απελπισία και αδιέξοδο και πάνω από όλα αισθάνομαι ντροπή για το αύριο που παραδίδω στα παιδιά μου.

ioannispk - son of a pirate

No comments: