A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, August 23, 2007

Ηλέκτρα

Ηλέκτρα

Διάβασα πρόσφατα το πιο κάτω σχόλιο με αφορμή την παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ που δόθηκε στην Επίδαυρο.

«Δίχασε η τολμηρή "Ηλέκτρα"»

«Δέος προκάλεσε η θεατρική παράσταση του Πίτερ Στάιν «Ηλέκτρα» που ανέβηκε για δύο μόνο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Οι πρωταγωνιστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ιδιαίτερη μνεία έγινε, από τους παρευρισκομένους, για το ερμηνευτικό ταλέντο της πρωτοεμφανιζόμενης Στεφανίας Γουλιώτη στο ρόλο της Ηλέκτρας. Ωστόσο, δίχασε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παράστασης και όταν ο Ορέστης (Αποστόλης Τότσικας) οδηγεί την Κλυταιμνήστρα στο παλάτι για να την σκοτώσει, η Ηλέκτρα σκίζει τα ρούχα της μένοντας τελείως γυμνή.»

Πιο κάτω γράφει ότι η παράσταση δόθηκε στην μνήμη του Ν Κούρκουλου και την παρακολούθησαν λέει ένα σωρό επώνυμοι επαΐοντες και ανώνυμοι (προφανώς αδαείς σαν και μένα). Διχάστηκαν λέει οι αυθεντίες, τι πράγματα είναι αυτά γυμνό κορμί στη Επίδαυρο και μάλιστα σε αρχαία τραγωδία!
Ν Τ Ρ Ο Π Η !!!


Τι κρίμα παιδιά που σας διχάσανε. Πραγματικά λυπάμαι, θα προσεύχομαι στον συναινετικό Δία να σας μονιάσει.. Τώρα τι θα απογίνετε έτσι διχασμένοι που είστε? Δεν πάτε καμιά βόλτα μέχρι το αρχαιολογικό μουσείο να ξεσκάσετε μη και ανοίξει το μυαλό σας - και δείτε την πραγματική ομορφιά που κρύβει το ανθρώπινο σώμα και που ξέρεις μπορεί και να ξε-διχαστείτε μετά.

Γιατί πρέπει να έχει η τέχνη όρια και σταθμά? Γιατί δεν την αφήνουν να εκφραστεί ελεύθερη αλλά την χαλιναγωγούν με δήθεν διχασμούς , πρότυπα και κανόνες?

Παρότι αδαής λαμβάνω το θάρρος να ευχαριστήσω εκ μέρους της τέχνης τους θεατές της παράστασης και τους παρακαλώ να την αφήσουν ήσυχη να εκφράζετε όπως της αρέσει, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό.

Γνωρίζω ότι μέσα στα καλά και αξιόλογα θα υπάρχουν και παράγωγα τέχνης ενδεχομένως όχι ποιοτικά. Αντί όμως να προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε καλύτερα είναι να μορφώνουμε την κοινωνία έτσι ώστε μόνη της να κρίνει και να δέχεται η να προσπερνά.

ioannispk – son of a pirate

ΥΓ ... Για φατάσου ΔΕΟΣ ! - Λίγο πιο φειδωλοί με το συναίσθημα παρακαλώ κύριοι επώνυμοι θεατές, γιατί, κανέναν ανώνυμο δεν νομίζω να ρώτησαν.


No comments: