A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Friday, November 23, 2007

Έχεις σπίτι στην Αγγλία

Έχεις σπίτι στην Αγγλία

Το S/S ΜΑΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ταξίδευε, σκάρτα 8 μήλια, με πορεία Ν – ΝΕ για το Cardiff της Ουαλίας, όπου και θα φόρτωνε κάρβουνο. Στο καμπούνι ένας... παλιός, είχε δεν είχε τρία ταξίδια, ναύτης, ενημέρωνε τους πρωτόμπαρκους.

Είχε στην φωνή του την νησιώτικη αθωότητα και τραύλιζε από γεννησιμιού του διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τα και (τσε τα πρόφερε), ανάλογα με την ένταση των συναισθημάτων του.

Και και και τώρα που θα πάμε την Αγγλιτέρα ρε, και θα βγούτε όξω, θα σας πούνε τα κορίτσα.

- Ντου γιου σπίκ ίνγλις …

- Γιου βαρίβα σέι …

Και και τέτοια θα σας λένε ρε και και σεις δε θα ξέρουτε να απαντάτε. Κκκαι και άμα θέλουτε σας λέω μερικά Ινγγλέζικα να μαθένουτε.

Φασαρία χαμός στο καμπούνι. Οι μελλοντικοί καπετανέοι, που αύριο θα διατάζανε τον αγαθό συχωριανό τους τονε πειράζανε …

- Και και τι θα πεί «Ντου γιου σπίκ ίνγκλις».

- Και και ζώα, θα πει «Εχεις σπίτι στην Αγγλία»? Και και θα πείτε εσείς

- ΓΙΑ, ΓΙΑ, που θα πει ΝΑΙ! ... Βούδια!

- Μα δεν έχουμε σπίτι στην Αγγλία …

- Και και και μεταδεμένα έτσι λένε ρε !

Τέτοια γινότανε στα βαπόρια τότε και γελούσε ο κόσμος και πέρναγε κάπως ευχάριστα ο καιρός. Με τα καλαμπούρια όμως μαθαίνανε να δένουνε το υβιλάι, δένανε και την σκαλωσιά και γενικά του γεμιτζή την τέχνη. Γιατί δυστυχώς αυτή η τέχνη είναι που χάνετε. Μπορεί τα αγγλικά μας να είναι καλύτερα, τα γραπτά μας αρτιότερα, να έχουμε 2 GPS και ραντάρ και δυό φορές τόσα VHF και Satellite, αλλά ΓΕΜΙΤΖΙΔΕΣ δεν είμαστε, τουλάχιστον όχι τόσο όσο ήταν αυτοί.

Και σαν τι είναι δηλαδή ο Γεμιτζής που τόσο τον θαυμάζεις, εύλογα θα αναρωτιέστε. Τα λεξικά γράφουνε …

«γεμιτζής, ο : τουρκ. yemici : ο παληός ναύτης, ο θαλασσόλυκος - ειρωνικά ο αθαλάσσωτος που κομπορρημονεί (στον Ν. Καββαδία)».

Όμως εμένα μου έμεινε η ερμηνεία που έδωσε στα Αγγλικά ο συμπατριώτης μου Πέτρος Μπέης, και την έγραψε σε μπρούτζινη πλάκα για να την διαβάζουνε οι Αμερικάνοι, που βγάλανε τα SMS και άλλα τέτοια και να μαθαίνουνε.

ΓΕΜΙΤΖΗΣ - A MAN WHO HAS DEVOTED HIMSELF TO THE SEA AND EXCELLED IN SEAMANSHIP - A FREE SPIRIT.

Κρατώ το ρήμα του Πέτρου Μπέη EXCEL και σημειώνω ότι αυτό είναι που λείπει σήμερα, αυτό που στα Αγγλικά λέμε EXCELLENCE, και αναφέρομαι πάντα στο ναυτικό EXCELLENCE, γιατί για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω αρκετά.


ioannispk – son of a pirate

2 comments:

Pal-Pal said...

Εχω την εντυπωση πως ελεγαν "Ντου γιου σπιT ινγλις" και οχι σπιΚ εξου και η παρανοηση και ταυτηση με το "σπιτι" . Εγω τουλαχιστον το ειχα ακουσει ετσι!
Οσον αφορα τους γεμιτζηδες του παλιου καιρου,εγω ειχα την τυχη να προλαβω μαλλον τους τελευταιους,αν και πιστευω πως ο συγχρονος ναυτοκοσμος πρεπει σαφως " Το speak English very well"!!!!

Jpal

ioannispk - son of a pirate said...

Πολύ σωστά και ευχαριστώ για την διόρθωση. Σίγουρα έτσι είναι το σωστό/ ΣΠΙΤ ΙΝΓΛΙΣ.

Οσο για τους γεμιτζίδες - παραμένω στον Πέτρο Μπέη και ζηλεύω αυτούς που γνώρισαν τους πραγματικούς.

Young yemitzides ought to command a multitude of foreign languages as well as they will hopefully command their ships, but equally they have to excel in seamanship.