A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Wednesday, October 11, 2006

Βάρκες του Amsterdam - Σελέπια του Δούναβη


Οι χρωματιστές ετούτες μαούνες δεν είναι τίποτα άλλο απο Ολλανδέζικα ΣΕΛΕΠΙΑ. Αν και ο όρος σελέπια κυρίως αναφέρετε στις φορτηγίδες του Δούναβη. Οι Ολλανδοί δώσανε χρώμα στα "σελέπια" τους και έτσι η άχαρη ζωή τους (ναυτικών και πλεούμενων) περνούσε εγκλοβισμένη στα κανάλια λιγότερο ασφυκτικά.
Οι φορτηγίδες του Δούναβη μετέφεραν κυρίως σιτάρι, ενώ τα ολλανδέζικα κάρβουνο (οι 'Ελληνες παραφράζοντας τον Αγγλικό όρο τα λέγαν κολιαρέους).
Δεν ξέρω αν Έλληνες δούλεψαν ποτέ στα Ολλαμδέζικα σελέπια, σε αντίθεση με τα μεγάλα ιστιοφόρα τους που ήταν γεμάτα απο Έλληνες ναύτες (του προ-πάπου μου συμπεριλαμβανομένου που έφτασε μέχρι το Μπονοζάρι - Buenos Aires με τα πανιά). Αν κανείς έχει στοιχεία σχετικά με την εργασία ελλήνων ναυτικών σε ολλανδέζικα σελέπια και θέλει παρακαλώ να μου δώσει πηγές.
Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά στα Ρουμάνικα σελέπια και σημάδεψαν το δέλτα και τις παραδουνάβιες περιοχές με την παρουσία τους, την ναυτοσύνη τους και την κουλτούρα τους.
Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα οι μετανάστες τούτοι γύρισαν στην πατρίδα, όχι και τόσο πιο πλούσιοι απ΄ όσο έφυγαν και σίγουρα με κλονισμένη υγεία και κατάκοποι. Τους υποδέχτηκε η Ελλάδα με καχυποψία και ... φακέλωμα.

ioannispk - son of a pirate
 Posted by Picasa

1 comment:

Pal-Pal said...

Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες.
Δεν νομιζω Ελληνες να υπηρετησαν τουλαχιστον ομαδικα στα Ολλανδικα σελεπια ειμαι ομως σχεδον σιγουρος οτι καποιος Κεφαλονιτης θα χουφτωσε καμμια λαγουδερα.
Κραταω οτι ο παππους σου εφθασε μεχρι το Buenos Aires με πανια και με πιανει δεος. Εγω μια φορα στη ιδια ροτα, σαν Δοκιμος Μηχανικος σταματησα για μια αβαρια 12 ωρες και ξερναγα σαν το γατι....
Παντως οταν φτασαμε περασα...πολυ καλα.