A Pirate's Mobile Blog

The world as seen by a "PIRATE" (?).

Follow the link below to see ...

http://sonofapirate.blogspot.com/

Thursday, September 14, 2006

Η Διαφθορά άλλοτε και τώρα

Η διαφθορά άλλοτε και τώρα

Η διαφθορά, των πολιτικών κυρίως προσώπων, αποτέλεσε το κατ' εξοχήν δημοφιλές θέμα των σατιρικών και μη εντύπων του 19ου αιώνα.
Τα έντυπα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ως το 1875 αντιμετώπιζαν όλους σχεδόν τους πολιτικούς ως «διεφθαρμένους», «άρπαγες», «προδότες», «εκμαυλιστές».
Η αιτία του κακού, συνήθως, ήταν ο κοινοβουλευτισμός. Κατά συνέπεια το Σύνταγμα ευθυνόταν γιατί, μεταξύ των άλλων, νομιμοποίησε τη διαφθορά και την αρπαγή του δημοσίου πλούτου. Τα πρώτα ελληνικά έντυπα λοιπόν χρησιμοποιούν το εύκολο επιχείρημα της διαφθοράς για να φθείρουν το νεαρό και εύθραυστο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Διαβάζω στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (με αφορμή το πρόσφατο γεγονός των αποκαλούμενων ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ.

«Γράψτε το καλά στο μυαλό σας, μηδενική ανοχή στη διαφθορά» διεμύνησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Και πιο κάτω …

«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τις παθογένειες και τα προβλήματα του περιελθόντος».

Σταχολογώντας τα από τα αρχεία του ΒΗΜΑΤΟΣ διαβάζω:

«Η οικονομική πολιτική του Τρικούπη ταυτίστηκε γρήγορα με τη διαφθορά. Οι απόψεις του υπέρ της παρέμβασης του ιδιωτικού κεφαλαίου και ο σημαντικός ρόλος των ομογενών στα οικονομικά του κράτους δημιούργησαν την έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης του Θ. Δηλιγιάννη, που μετά τον θάνατο του Κουμουνδούρου αναδείχτηκε μοναδικός του αντίπαλος. Τα όρια ωστόσο μεταξύ κερδοσκοπίας και διαφθοράς, αυτή την περίοδο του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, ήταν συχνά δυσδιάκριτα (Μ.Χ. Χατζηιωάννου «όψεις της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς στην επιχειρηματική ζωή του ελληνικού κράτους»)».

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΩΡΑ… γιατί το έρμο το πολίτευμα δεν είναι πια νεαρό. Συγχωρήστε το ποδοσφαιρικό σύνθημα ΑΛΛΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ !!!

«ΠΑΤΑΞΕΤΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Μπάφιασα δυό αιώνες αναμονή.

ioannispk – son of a pirate

3 comments:

ioannispk - son of a pirate said...

Τα όρια ωστόσο μεταξύ κερδοσκοπίας και διαφθοράς, αυτή την περίοδο του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, ήταν συχνά δυσδιάκριτα.

ΗΤΑΝ ?

ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩς ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΑ.

ΡΕ ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ?

Antonis said...

Φοβερή δήλωση του Μειμαράκη, σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ : "Επειδή αυτός (ο κουμπάρος) βρήκε μια πιτσιρίκα στην οποία θέλει να της αγοράσει ένα δωράκι (να τα σκάσει για πάρτη της δηλαδή), πρέπει να τα βάλουμε με τον υπουργό Απασχόλησης; (ο άλλος κουμπάρος)". ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
Αυτός είναι ο υπουργός Αμύνης της Ελλάδας...ο οποίος μπορεί μια μέρα να αποφασίσει για την τύχη της Ελλάδας...

Άλλη φοβερή δήλωση του Ψωμιάδη (κολλητού του κουμπάρου) : "Δεν θα κάνω δηλώσεις για το θέμα. Εγώ τους φίλους μου δεν τους πουλάω". Τι εννοεί ο καλλιτέχνης; Ότι ξέρει κάτι και δεν μας το λέει; Η φιλία πάνω απ'όλα...

ioannispk - son of a pirate said...

Εννοεί ΦΙΛΕ οτι εσύ, εγώ οι γύρω μας θα πληρώνουμε τα Γ...τικα κάποιων ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ / ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ που υποτίθεται οτι εκλέγοντε δημοκρατικά και που υποτίθετε οτι παιρνουν μέτρα εναντίων των ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ (των άλλων δηλαδή που δεν εξελέγηκαν τώρα η ακόμα αλλά στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις).

Για τούτα και για κείνα κλείστικα στο κουτάκι μου και το μόνο που θέλω να βλεπω είναι η θάλασσα και τα βαπόρια. Τουλαχιστον αυτά είναι πιο εντιμα. Αν είναι να σε πνίξουν το κάνουν χωρίς πολλά - πολλά.